Ordförande har ordet - Arkiv

2013-08-01, 1 aug 2013, Stenvagnens lyft är något att visa på Traktordagen.

Klubbens uppgift är att rädda från skrotdöden. Det har vi gjort i 29 år. På det 30:e året räddar klubben en unik Stenvagn. Det finns några renoverad i vårt avlånga land. Nu finns den även hos oss.


Det började med att vår medlem Kurt-Åke *Musse* Mattsson, Massum, Väddö, tipsade om att det står en unik pjäs i en hage i Edsbro. En stenvagn. Musse och Kicki är ett par. Kickis pappa Lennart Karlsson har kört en stenvagn i unga år. Vi i styrelsen blev intresserade. Efter snabb-besiktning kom vagnen till Nicke Carlssons verkstad i Finsta. Att det skulle bli mycket jobb det insåg alla - men kanske inte att det skulle gå åt runt 300 timmar och en massa järnskrot. En nygammal motor, växellåda och en del annat nödvändigt behövdes också. Styrelsen anslog 25 000 till renoveringen. Idag är den klar.


VAD ÄR EN STENVAGN?


Jo, den lyfter stenar ur marken. Tyngder på 8-12 ton är inga problem. Hur den är byggd rent tekniskt väntar vi med att beskriva. Men kort kan nämnas: Just vår maskin såldes under namnet *Röja-Lätt*. Den är tillverkad i Småland, Mariannelund (Astrid Lindgrens hembygd) Brorssons mekaniska.
Motor: 6:a, 90 hkr. Växellåda Volvo 4 vxl. Bensindrift. Lyfter minst 8-10 ton, säkert mer. På väg går den att köra i ca 30 km/tim.


En viktigt hemlighet med Stenvagnen är den sprint som man sätter i stenen. Först borras ett hål i stenen, ca 10-12 cm djupt. Därefter - i med den hemliga sprinten (men inte ända mer i botten - det ska finnas plats under sprintens nedre del). Nu kilas sprinten fast. Så är det dags att kroka lyftkroken i sprintens ögla. Nu börjar det tunga jobbet. Rätt växel läggs i och att spaka rätt.


Du som vill se bilder: gå till => *Hänt med bild* 1 aug, Stenvagn.


Du som vill se första lyften vid vår stora utställning - kom till Färsna gård lörd 10 aug. Klockan 12.00 gör vi första lyftet. Lennart Karlsson sitter bakom spakarna. Under resten av dagen demonstreras stenvagnen flera gånger. Nils-Gunnar Carlsson har varit verkmästare och hållit samman arbetet. Kunniga medarbetare: Kalle Öhman, Nils-Gunnar Bergström och Axel Pettersson. Flera har hjälpt till då och då; Arne Gillberg, Lennart Eriksson, Carl Wahlgren. Bengt Ericsson har fotograferat.


TACK ALLA SOM JOBBAT MED STENVAGNEN.

» Senaste brevet från ordförande