Ordförande har ordet

2020-12-25, Ordförande har ordet - julen 2020
2020 kommer att gå till historien. När detta skrivs är året snart till ända. Det folk kommer att tala om är pandemin, Corona, Covid-19, som slog ut stora delar av hela världen. De allra flesta av Världens alla flygplan stod på marken (sant). Biografer och teatrar stänges p g a Coronan. Folkhälsomyndigheten gav råd och rekommendationer i radio och TV. Smittan spreds till stora delar av vårt land. Det började i China hösten 2019. Till oss kom sjukdomen efter sportlovet i mars. Hemvändande från Österrike och andra alpländer hade smittan med sig. Det blev sommar och litet bättre. Men större folksamlingar tilläts inte. Därför fick traktorklubben hoppa över både Midsommar vid Färsna och Stora V-traktordagen i augusti. Med hösten och vintern kom Coronan tillbaka med kraft. Våg nr 2. Hårdast drabbar sjukdomen äldre personer. 70+ och folk i riskgrupper. Totalt under perioden mars - december har drygt 8 000 (åtta-tusen) avlidit. Mest äldre. Äldreboenden har drabbats hårt. Mellan 80-90 % av de avlidna är äldre och boende på äldreboenden. Vaccin har tagits fram med rekordfart och man börjar vaccinera vid nyåret 2020/2021.

Vi i traktorklubben har haft vår verkstad igång och stannat hemma vid minsta sjukdom. Året har ändå fungerat hyfsat för oss i Traktorklubben. Nya medlemmar har anslutit. Nu nära 500 pers - kvinnor och män.

Vår- och höstcrusing kunde genomföras. Våren till Tårtstugan i Roslagsbro och Karin Beronius. Ett trevligt besök. Höst till Rådmansö med två stopp. Rådmansö Schakt & transport Lars-Åke Karlsson - en imponerande samling lastbilar av olika åldrar - stopp nr 2 hos bröderna Sören och Ola Andersson. Ett Nostalgimuseum när det är som bäst. En välsorterad lanthandel bl a med snörliv och raketost.

Vi har hämtat traktorer och maskiner. Vi har renoverat och skruvat på många av våra gamla trotjänare, som fått livet tillbaka. Skaffat ett mindre tröskverk - under renovering. Medverkat på många sätt med jordbruksarbete vid gården Färsna tillsammans med Naturvårdsstiftelse. Tillsammans med övriga aktörer vid gården har vi börjat planera för nybygge av stolplada vid Färsna (förvaring av redskap under tak).

2021 är vårt 37:e verksamhetsår.
——————————————————————————
För ganska precis 100 år sedan drabbades vårt land av Spanska sjukan (ca 1918-1922) - en farsot som tog många liv. I början mest unga människor. Den höll landet i fast grepp under 3 (tre) år med många döda och följdsjukdomar. Våra äldre har berättat om denna fasansfulla tid. Farsoter av detta slag måste man lära sig leva med. Efter Spanskan kom en lång rad glada år - innan Andra Världskriget bröt ut 1939-1945. //Bengt E

Tidigare brev från ordförande trans