Hänt med bild

2013-01-26, Ludden 26 jan 2013

FOTO ÖVRE: längst till vä skymtas Lars Hellquist, Tommy Jansson i röd jacka, Åke Lundin, Nils-Gunnar Carlsson och Nisse Bergström (skymda), Claes Holmström, Lennart Eriksson och Lars Andersson. Vid gula pilen ses sågklingan som skär genom isen.
--------------------------
Isen 38 cm tjock. Rätt så fin på ytan. Ett tecken på isens dåliga kvalitet var att isborren vid kontrollborrningar gick lätt att borra igenom - trots tjockleken. Det syns också tydliga lager av frusen *snösörja* när vi granskade isblocken - på några ställen blank och fin kärnis medan andra skikt var gråa och rätt så porösa..

Den dålig kvaliteten beror bl a på skiftande väderlek; snö, kyla, blidväder och kyla. Alltså inte den kärnis vi vill ha.

Vad gjorde vi då? Jo, sågade upp en vak med måtten 15 x 4 meter. Nu får denna öppna vattenyta ligga och frysa till och bilda fin kärnis. Vi ska hålla snön borta på ytan som vi öppnat upp och räknar med att sätta ut en ny dag för sågning om 2-3 veckor - d v s mitten av februari.

Snopet; nej, inte alls. Lärorikt. Särskilt för oss som inte är beroende av is utan gör detta för vårt nöjes skull samtidigt som det är lärorikt. Platsen för isstacken är färdig med sarg och botten efter konstens alla regler. Sågspån finns - men inte i tillräckliga mängder. Ett jobb där bl a Carl Wahlgren, Jan Magnusson, Tommy Jansson, Arne Gillberg, Lars Andersson och Kjell Sandqvist bidragit.

Vid dagens övning på isen var vi säkert ett 30-tal personer när vi var som flest. Korv och kaffe förgyllde dagen. Allt fungerade perfekt - vädrets makter var på vår sida. Två fotografer på plats, Lars Hellquist med både filmkamera och digital. Fredrik Lundin plåtade massor. Nu har vi något att se fram emot.
-----------------
FOTO NEDRE: Lars Hellquist i gröna jackan och till höger Åke Lundin som bär på en äldre tider issåg. I mitten av bilden ses även den vak vi sågade för att få öppet vatten. Nu ska vi vårda *vaken* så att det blir kärnis. Yta ca 15 x 4 meter.
/inskr 26 jan 2013 - Bengt E

» Tillbaka

Hänt med bild - Arkivet | Senaste inläggettrans