Hänt med bild

2011-09-01, Bensinpump 1923

Bild 1: Nicke, Lennart och Kjell på logen efter avlastning. Plåtdörren är i öppet läge på bilden. Det som ses är pump och upptill glasskålarna.


KLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE.
-----------------
Den 31 aug 2011 gjorde klubben ett inköp. Vi var erbjudna att ta en titt på en äldre bensinpump. Vi visste väldigt litet om pumpen och dess skick. Styrelsen utsåg tre pers att göra ett besök hos säljaren. Lennart Eriksson, Nicke Carlsson och Bengt Ericsson fick uppdraget.
På plats visade det sig att pumpen var intressant. Den är över två meter hög och i skåpet nertill ställer man ett fat med 200 liter bränsle. Det pumpas upp för hand till två behållare.

Vi kom överens om ett pris och eftersom släpkärran fanns på plats bakom bilen så började vi lasta. Nu finns pumpen på logen vid Färsna och ska göras iordning under höst/vinter. Den är troligen tillverkad 1922/1923 vid Ljungmans verkstäder, Malmö. Nr: 233. Kjell Sandqvist har besiktat nyförvärvet och säger att vi fått ett trevligt tillskott till vårt museum vid Färsna. Den har två glasbehållare upptill som rymmer 5 liter vardera. Allt är är bra skick för att vara snart 90 år - även om plåtarna behöver riktas. Efter blästring och ny färg blir detta en klenod. Styrelsen måste godkänna köpet vid nästa möte för att köpet ska bli godkänt.

Renoveringen kan påbörjas med att rikta plåtar, byta några trädetaljer i ramen, blästra och måla. Först ska färgkod bestämmas. En OK dekal i emalj finns på dörren. Ett bra vinterjobb.

Bild 2: Glaskuporna och skylten som visar fabrik, tillverkningsnummer m m.
KLICKA PÅ BILDEN SÅ BLIR DEN STÖRRE.


» Tillbaka

Hänt med bild - Arkivet | Senaste inläggettrans