Hänt med bild

2010-05-18, GRÅLLEN FRÅN VÄDDÖ PÅ LOGEN

På Norges Nationaldag (17 maj) drog Arne Gillberg och Lars Hellquist iväg från Färsna till Veda, Väddö, för att hämta klubbens nyförvärv, en Grålle från 1953. Lasses Unimog med släp fixade transporten.

Väl framkomna visade det sig att traktorn, som troligen ej startats på 10 år, inte var så pigg på att gå igång. Efter mycket pyssel lyckades Arne och Lasse få fram färsk soppa till förgasaren. Grållen vägrade ändå att starta trots tappra försök med startgas. *Startgasen* visade sig vid en närmare kontroll vara rostlösare som vi tagit av misstag i dunklet inne i ladan på Färsna. Men mer problem: Det visade sig att de inte fanns tillstymmelse till gnista på tändstiften. Varken Arne eller Lasse H har någon erfarenhet av Grållars elsystem. Kalle Öhman fick rycka ut och efter filning av brytarspetsar och rotor samt åtdragning av kablar startade motorn trots att den dränkts i rostlösare. Eller också var det som gjorde susen vad det gäller att lösa upp intorkade bränslerester i förgasaren. Efter några minuter gick den som en klocka och för första gången på 10 år tog den sig för egen maskin ut till den väntande Unimogen. Huset, som Grållen passerar framför (fotot) är för övrigt huset som var Norrgården i filmen *Alla vi barn i Bullerbyn*!

Nu finns Grållen i tryggt förvar i logen på Färsna. /Text: Lars H och Bengt E

BILDER: övre: Grållen tuffar iväg förbi Bullerbyhuset på väg till väntande Unimog. undre: Med Kalle Öhmans hjälp går motorn igång. Bakom ratten sitter Arne Gillberg. Foto: Lars Hellquist.

» Tillbaka

Hänt med bild - Arkivet | Senaste inläggettrans